Wyróżnienie dla Sękacza Kredowskiego

Sękacz Kredowski 1

25.08.2012. W Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu Stowarzyszenie Mieszkańców Krzydliny Wielkiej "KREDA"  zostało wyróżnionym laureatem konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" , w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego-wyroby cukiernicze  za Sękacza Kredowskiego - ciasto z rożna.

Stowarzyszenie reprezentowała prezes Wioletta Krakowska. Ciasto zostało upieczone przez Reginę i Ireneusza Kokocińskich ,Annę Marcinkowską oraz Wiolettę Krakowską. Dwie komisje konkursowe dokonały wyboru najlepszego regionalnego produktu żywnościowego oraz najlepszej potrawy regionalnej Dolnego Śląska. Wybór był bardzo trudny, ponieważ zostało zgłoszonych aż 50 produktów w czterech kategoriach oraz 6 potraw dwudaniowych. Wśród produktów znalazło się kilka o tajemniczych nazwach, jak na przykład czarne perły z Prusic, czyli Klejnoty Czarownic, ciasteczka kocie oczka, ale i te mówiące wiele o wieloletniej tradycji produktu, jak Sękacz Kredowski, karp niedźwiedzki i po waliszowsku, sery kozie twarogowe lub wędzone, miody, a wśród nich lipowy, konfitury, marmolady, piernik Hrabstwa Kłodzkiego, a na zaspokojenie pragnienia piwo augustiańskie, sok jabłkowy z selerem lub gruszczecznik. Konkurs był doskonałą okazją do poznania i udokumentowania dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest  przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Oprócz nagrodzonych produktów i potraw laureaci zostaną nominowani do nagrody Perła 2012, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie trwania Targów Międzynarodowych.

Dodano: Środa, 29 sierpnia 2012